Şapkalı Eğitim İçin Karar

Şapkalı Eğitim İçin Karar

YÖK, derse şapka ile girdiği için sınıftan atılan öğrencinin şikayetini inceledi. İşte YÖK'ün emsal kararı...

Sınıfa başını ve boynunu tamamen kapatan şapka ile giren ve dersin hocası tarafından sınıftan çıkarılan tıp fakültesi öğrencisi Zeynep Nur İncekara'nın, 'eğitim hakkım engellendi' iddiasıyla Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'na yaptığı şikayette, YÖK kararını verdi. YÖK kararında, öğrencinin sınıftan çıkartılamayacağını savunarak, tutanak tutulması gerektiğini belirtti.


AKŞAM Gazetesi tarafından da duyurulan söz konusu şikayet üzerine Başbakanlık şikayetin değerlendirilmesini istedi. Talep üzerine konuyu araştıran YÖK, 8 Mart 2010 tarihinde Başkanvekili Ömer Demir imzası ile İncekara ve İnsan Hakları Başkanlığı'na yanıt gönderdi. YÖK'ün yanıtında şapkalı eğitime ne 'hayır' ne de 'evet' denildi. İstanbul Üniversitesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden de görüş alınarak verilen yanıtta, öğretim üyesinin derse şapkalı giren öğrencileri uyardığı ve dışarı çıkardığı hatırlatıldı. YÖK'ün yazısında, konunun Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Akademik Kurulu tarafından da değerlendirildiği belirtilerek şöyle denildi:
'...Fakülte Akademik Kurul'dan edinilen bilgilerde, 'öğrenciler derse girmişse çıkartılamayacağı, öğretim üyesinin derse devam edeceği, gerekirse tutanak tutup dekanlığa bildireceği' yönünde uygulama yapıldığı ve öğrencilerin derslere devam ettiği ifade edilmiştir...'

Türbana yeni formül mü?
YÖK bu yazı ile üniversite yönetimlerinin derslere türban ile giren öğrencilere ne gibi uygulama yapacağı mesajını da iletmiş oldu. Yazıya göre, türbanla derse giren öğrenciler de sınıftan çıkarılamayacak, bu öğrenciler hakkında sadece tutanak düzenlenebilecek.

akşam